Cuby + Blizzards

Drentse bluesgroep die in de jaren zestig het gehucht Grollo op de kaart brengt. Cuby + Blizzards (in de wandeling: C+B) maken naam met rauwe Amerikaanse stadsblues en de naam Cuby krijgt al snel evenveel gewicht als die van zijn Engelse kunstbroeder John Mayall. Harry ‘Cuby' Muskee blijft ook na het uiteenvallen van de band de blues trouw en teert niet op oude roem, ondanks een reünie-tournee met de oorspronkelijke Blizzards in de jaren negentig.
In ’t Smurf speelde Herman Brood nog mee!

Bezetting  
Erwin Raymond Java

gitaar

Hans Lafaille

drums

Harry Muskee

zang

Helmig van der Vegt

piano

Herman Deinum

basgitaar


Overige Muzikanten  
Dick Beekman drums

Eelco Gelling

gitaar

Hans Waterman

drums

Herman Brood

piano

Jaap van Eik

basgitaar

John Lagrand

mondharmonica

Willy Middel

basgitaar

Window Of My Eyes

Hitnotering 1968, Top 40, 10 weken, plaats 10

1962 -1964

Aan de basis van Cuby + Blizzards staan Harry Muskee en Eelco Gelling. Harry speelt gitaar en zingt onder meer nummers van The Everly Brothers in The Mixtures. Daaruit komt The Old Fashioned Jazz Group voort met Harry op contrabas. Op een oud bakkeliet-radiootje maakt Harry via de legerzenders American Forces Network en The Voice of America kennis met jazz en blues.
Eelco Gelling is gitarist in de gitaarband The Rocking Hurricanes, later The Rocking Strings. Een groep met Hans (slaggitaar) en Wim Kinds (drums) en Nico Schröder (bas). Op de podia in Drenthe treffen de muzikanten elkaar en het duurt niet lang of Harry zingt enkele covers van Elvis Presley bij The Rocking Strings
In 1964 vervangt Willy Middel (bas - ex Sinister Silhouettes) Nico, die niet op zondag mocht spelen, op bas. Nadat Dick Beekman (drums) Wim vervangt, komt ook Harry Muskee voor vast de gelederen versterken.

Cuby + Blizzards in 1986

1965

The Rocking Strings wordt Cuby and the Blizzards: Cuby, de hond van de buren en Blizzards, geprikt uit een Engels woordenboek. C+B: het begin van een legende. Muskee en Gelling nemen het muzikale voortouw en introduceren de blues in Nederland: Muziek met gevoel, waar de emotie vanaf spat. Op een achternamiddag zet C+B Stumble And Fall en I'm So Restless (CNR) op tape. Live, zonder enige overdub. De nummers doen landelijk weinig. Maar lokaal wordt Muskee een held. Er vormt zich een harde kern van fans, die links en rechts C+B op muren kalkt en op Puch, Tomos of fiets de band door de noordelijke provincies volgt. In Maderno aan het Gardameer wordt in de plaatselijke dancing voor vooral Duitse en Nederlandse vakantiegangers opgetreden. Na enige tijd covert Gli Uragani het C+B-nummer Your Body Not Your Soul. Met Vuoi Arrivare Su bereikt de Italiaanse groep de zesde plaats in de Italiaanse hitlijst.

1966

De volgende single is LSD (Got A Million Dollar), een nummer van Tom McGuiness, lid van Manfred Mann. De NRCV weigert LSD te draaien. Op de b-kant staat Your Body Not Your Soul, één van de eerste eigen nummers van Harry Muskee.
De single Back Home/Sweet Mary haalt de Nederlandse Top 40. Dan vertrekt drummer Dick Beekman naar de Ro-d-ys uit Winschoten. De zeventienjarige Hans Waterman (The René Five) wordt zijn vervanger. C+B neemt haar eerste lp Desolation op. De titel is ontleend aan het boek Desolation Angels van Jack Kerouac, één van de voormannen van de beat-generation, die ook in Nederland grote invloed had op de 'artistieke' jeugd. Het is de eerste blues-lp in Nederland en die trekt onmiddellijk de aandacht van Willem de Ridder, eindredacteur van Hitweek.
Harry's boerderij in Grolloo groeit uit tot een 'bluesbedevaartsoord'. Ton Sybrands, Simon Vinkenoog, Boudewijn de Groot, Johnny the Selfkicker, John Mayall, Eddie Boyd, Alexis Korner slapen in de bedstee van Harry's boerderij. Een 'road of fame' in Grolloo herinnert aan de vele vaak excentrieke bezoekers. De single Just For Fun is een ode aan het dorp en z'n bewoners. Een jonge pianist meldt zich dan bij de groep: Herman Brood (ex-Moan). Moan trad veel in Duitsland op voor Amerikaanse militairen. Een ware slijtageslag. Met pepmiddelen van de Amerikanen probeerden ze op de been te blijven, hetgeen bij Brood tot een levensstijl verheven wordt.

1967

C+B eindigt bovenin de top van het muziekblad Hitweek. Optredens in binnen- en buitenland volgen, van Oosterhesselerbrug tot Brussel, van Den Haag tot West Berlijn, van Praag tot Londen. De roem eist zijn tol. Hans Kinds en Willy Middel zeggen de groep vaarwel. Jaap van Eik (Blues Dimension) is de enige vervanger op bas. De legendarisch geworden lp Groeten Uit Grollo komt uit, waarop Herman Brood, Jaap van Eik en Hans Waterman voor het eerst te horen zijn. Eddie Boyd (1914) is misschien wel de eerste neger, die zich in Grolloo vertoont. Deze legendarisch blueszanger (afkomstig van dezelfde katoenplantage als Muddy Waters) uit de Mississippi Delta is één van de eerste zwarte Amerikaanse blueszangers, die de overstap maakt naar Europa. In 1966 toert hij met John Mayall and the Bluesbreakers door Engeland en beiden melden zich op Cuby's boerderij in Grolloo. De lp Praise The Blues van Eddie Boyd + The Blizzards en een tour is het resultaat en de eerste persoonlijke kennismaking met een zwarte blueszanger. Er volgt bovendien nog een driedaagse tournee (vijf optredens) met de Ierse zanger Van Morrison (Them) door Nederland. De toegezegde plaatopname gaat op het laatste moment niet door. Het omroepmusum in het Mediapark Hilversum beschikt nog over een zwart-wit comedy-kapersachtige clip van Van Morisson en de Blizzards.

1968

De lp Desolation wordt bekroond met een Edison op het Grand Gala du Disque en uitgereikt door Wim ('Kuipje en de Sneeuwstormen') Sonneveld. In november speelt C+B op het Jazz- en Bluesfestival in de Rheinhalle in Düsseldorf, een gecombineerd optreden met The Spencer Davis Group voor 3000 man. Dick Beekman (Ro-d-ys) komt terug in plaats van Hans Waterman. Met een viersporenrecorder worden opnamen gemaakt voor de lp Live in Düsseldorf. Alexis Korner, de grondlegger van de Engelse blues speelt mee op twee nummers. Alexis woonde destijds in London, op het adres Paddington, 116a, Queensway, vandaar de single Queensway 116a, de achterkant van Nostalgic Toilet, die in dit jaar Top 40 haalt. In december van dit jaar van de Lente-Revolutie, treedt C+B op in Praag. In deze samenstelling Muskee, Gelling, Van Eik, Brood en Beekman neemt C+B in 1968 de lp Trippin' Thru' A Midnight Blues op, aangevuld met een blazerssectie Eduard Ninck-Blok, Roel Hemmes en Jenne Meinema. Maatjes uit het noordelijke muziekcircuit. De single Window Of My Eyes, getrokken van deze lp staat tien weken in de Nederlandse Top 40 (10e) en wordt beschouwd als het koningsnummer van C+B.

1969

In het voorjaar maakt C+B een tournee met Fleetwood Mac door Nederland en in augustus gaan ze voor de tweede keer naar Engeland (o.a. de beroemde Marquee-club in Londen). Aan het eind van het jaar scoort de band met de single Appleknockers Flophouse. Op deze plaat heeft Helmig van der Vegt (Blues Dimension) Herman Brood vervangen.

Cuby + Blizzards