Big John Russel

200 kilo soul schoon aan de haak!

Het is alweer ruim 40 jaar geleden dat John op 31 september 1959 de grote prijs in Suriname veroverde als de Surinaamse Elvis. Hij werd publiekstrekker bij een kindercircus dat ten dode was opgeschreven en kreeg hiervoor een gitaar van de toenmalige koningin Juliana.

Hetzelfde jaar werd hij naar Nederland gestuurd om medicijnen te gaan studeren maar toen hij ontdekte wat pathaloog anatoom inhield is hij er maar niet aan begonnen. Hij ging toeren in Duitsland en werd een jaar later in de Starclub in Hamburg begeleid door de Silver Beatles. Later stond John in Blokker (juni 1964) in het voorprogramma van de Beatles.

Hij won samen met begeleiding van Jan Akkerman en de Cellar Rockers de "Teenager Muziekparade Prijs" van de VARA en werd ontdekt door wijlen Guus Janssen Sr. Hij maakte toen zijn eerte hit "Baby Twist". Hij speelde zelfs in een film genaamd Compromis die de Zilveren Roos van Montreux won. Daarna zong hij de hits voor Spooky en Sue: "Swingin on a Star", "Talk too much" en "You got what it takes".

Hij componeerde voor Prinses Irene het liedje "Irene". Toen kwam in 1976 zijn eerste grote hit: "Never loved a woman the way I love you". Daarna volgde "Hokie Pokie" en werd hij in Duitsland bekroond met de Gouden Pyramide voor De Beste en meest Verkochte Artiest in Duitsland. Omdat zijn hele leven draait om muziek, lekker eten en hij nog eens een schapenvlees-freak is, opende hij een shoarma zaak die hij Jeruzalem of Gold noemde en de discotheek Big John's Dance Palace in Amersfoort.

In 1985 scoorde hij met de groep Members Only weer met "Party Time". Hij toerde door heel Europa met Bill Haley, Middle of the Road, Dave Dae, Mungo Jerry, Dave Barry, Tremeloes, the Rubettes en nog vele anderen. 

Na 35 jaar vallen en opstaan, huilen en lachen, hoogte- en dieptepunten, rijkdom en armoede, komen en gaan zijn John Russell en zijn band er nog steeds!

 

 

 

 

Als jongetje van 13 jaar sleepte hij in Suriname Elvis in de wacht bij een talentenjacht en daarna Surinaamse Fats Domino en Little Richard.

Big John kreeg na het verzorgen van een optreden voor de toenmalige Koningin Juliana en Prins Bernhard een gitaar kado van de H.M. de Koningin.