Les Baroques

Beat-kwintet uit Baarn. Op plaat vallen Les Baroques op door hun veelzijdigheid. De muziek varieert van blues, garage en folk tot pure popmuziek. Ook de instrumentatie reikt verder dan de klassieke beatsound van gitaren, drums en mondharmonica. In navolging van The Beatles experimenteert de band met ongebruikelijke instrumenten als de banjo, de balalaika en de klavecimbel.

Les Baroques

Periode

1965 – 1969

 

Bezetting

Frank Muyser

gitaar, mondharmonica, saxofoon

Gerard Schoenaker

zang

Hans van Emden

gitaar

Raymond van Geytenbeek

achtergrondzang, drums

René Krijnen

toetsinstrumenten

Robin Muyser

basgitaar

 

Overige muzikanten

Bart Terlaak

achtergrondzang, drums

Ferdi Karmelk

gitaar, zang

Jan Dankmeijer

basgitaar

Michel van Dijk

zang

 

1959 – 1965

In 1959 speelt de band al onder de naam Modern Teenage Quartet en later als Hurricane Combo. Begin 1965 wordt de bandnaam veranderd in Les Baroques. De eerste single Silky flopt. Met optredens in Nederland en West-Duitsland werkt de band in de loop van het jaar gestaag aan een live reputatie.

 

1966

In de winter van 1965/1966 regisseert Frans Rühl de twintig minuten durende zwart-witfilm Brake Down, met Les Baroques in de hoofdrol. De groep speelt onder andere Such A Cad, de single die tegelijk met de film uitkomt. De eerste en grootste hit dankt de band aan een onvergetelijk riedeltje op de fagot. Al zal ook de bijzonderheid dat Rob Out van het toen nog almachtige Veronica achter de opnameknoppen zat, zeker niet ten nadele van het succes hebben gewerkt. Such A Cad is nog niet verdwenen uit de Top 40 als de opvolger verschijnt. I Know wordt de op-een-na-grootste hit van Les Baroques. Het plaatsucces leidt tot een optreden op het Grand Gala du Disque, het jaarlijkse feestje van de platenindustrie. In september 1966 moet zanger Gerard Schoenaker (Gary O' Shannon) in militaire dienst. Hij wordt opgevolgd door Michel van Dijk (ex-James Mean). Van Dijk heeft een prima stem, die soms doet denken aan de onnavolgbare zang van the Shoes-zanger Theo van Es (die zelf ook als nieuwe zanger was benaderd). Toch zal de band nooit meer zo populair worden als in de dagen van Schoenaker. Deze richt na zijn diensttijd, samen Ferry Maat, de Gary O'Shannon Group op. Maar ook voor Schoenaker blijft verder succes uit.

 

 

1967 -1969

De eerste single van Les Baroques met Van Dijk, Working On A Tsjing-Tsjang, staat begin 1967 slechts één week in de Top 40. Van de vier singles die de resterende twee jaren verschijnen, wordt alleen Bottle Party een bescheiden succes. De bezetting verandert in deze periode voortdurend. Gitarist Hans van Emden speelt tijdens zijn laatste concerten liever achter gordijnen of naast het podium omdat hij niet meer in het openbaar wil optreden. Het publiek kan hem daarom tijdens zijn solo's niet zien. Hij verliest zijn belangstelling voor popmuziek en verruilt eind 1967 de band voor het conservatorium in Hilversum waar hij klassiek gitaar studeert en les gaat geven. Frank Muyser neemt de rol van Van Emden over. Zijn spel is dusdanig dat tijdens een optreden in Nieuwkoop in december zijn broer Robin hem uit de band zet. Daarmee zijn Les Baroques ook hun manager kwijt en gaat het snel bergafwaarts met de band. Vanaf 1968 maakt de latere Herman Brood-gitarist Ferdy Karmelk deel uit van de band. Als toetsenist Krijen in mei 1968 niet meer komt opdagen, Robin Muyser na de optredens in Zermatt en Montreux opstapt en Raymond van Geytenbeek een goede baan krijgt als grafisch ontwerper is het gedaan met Les Baroques. Samen met twee ander bandleden (John Dankmeyer en Bart ter Laak) gaat Karmelk kortstondig verder onder de bandnaam Island. Van Dijk werkt in 1969 en 1970 als vocalist bij Ekseption.

 

 

LES BAROQUES

Door Professor Pop

In 1959 wordt in Baarn de formatie "Modern Teenage Quartet" opgericht. Later veranderen zij de naam in "Hurricane Combo" en in 1965 in "Les Baroques".

Peter Tetteroo wordt gevraagd om zanger te worden maar gaat hier niet op in.

De groep bestaat uit Gary O'Shannon, die eigenlijk Gerard Schoenmakers heet en zingt, Frank Muyser op gitaar, saxofoon en mondharmonica, René Krijnen op de toetsen, Robin Muyser op basgitaar, Hans van Emden op gitaar en Raymond van Geytenbeek op drums.

 

In Juni 1965 verschijnt de allereerste single van de groep Silky/A New Life Is Born Europhone P5004. De werktitel van de B-kant was My Lost Love
De A-kant is geschreven door Joan Baez en er wordt gebruik gemaakt van een electrische balalaika.

De groep verdient bekendheid door veel op te treden in Nederland en West Duitsland.

Cineast Frans Rühl neemt de band op in zijn film "Brake Down".

12 februari 1966 komt Such A Cat/Summerbeach Europhon P 5010 de Top 40 binnen. Het plaatje zal de grootste hit worden en een 8e plaats bereiken. Het blijft maar liefst 16 weken in de Top 40. De werktitel van de B-kant was Shrimps.

Het is 28 mei 1966 als de opvolger I Know/She's Mine Whamm 006 de lijst van best verkopende singles binnen komt. Het haalt een 10e plaats en blijft 11 weken in de lijst staan.

Beide singles worden veel gedraaid bij Radio Veronica. Als mede-producer wordt Rob Out vermeldt op. Of het één met het ander te maken heeft vermeld de geschiedenis niet.

In juni 1966 verschijnt I'll Send You To The Moon/Troubles Whamm PS 008. De titel van de B-kant klopt want de plaat bereikt helemaal niets

De onvermijdelijke langspeelplaat Les Baroques Whamm PS 10.001 verschijnt in augustus 1966.

Door de eerste successen treedt op in het "Grand Gala Du Disque".

Vanaf september 1966 bestaat de groep uit Michel van Dijk, zang, Frank Muyser op gitaar, saxofoon en mondharmonica, René Krijnen op de toetsen, Robin Muyser op basgitaar en Raymond van Geytenbeek op drums.

Gerard Schoenmakers gaat de militaire dienst in en richt later zijn eigen "Gary O'Shannon Group" op om vervolgens de vergetelheid in te duiken.

Op 7 januari 1967 blijkt het nieuwe jaar geen vreugde voor de band te geven. De single Working On A Tsjing Tsjang/Dreammaker Whamm 011 blijft maar een week op de 38e plaats staan.

Het guitige Bottle Party/Bread Whamm 016 dat op 3 juni 1966 de Top 40 binnenkomt zal de laatste hit van de band zijn. Een 34e plaats en 5 weken verblijf in de Top 40.

I Dreamed My Dream Away/Love Is The Sun Whamm PS 022 komt op 18 november en 9 december 1967 niet verder dan de Tipparade.

Het album Barbarians With Love Whamm PS 10.003 verschijnt en de kwaliteit van de liedjes is nog steeds hoog.
De groep bestaat uit Ferdi Karmelk die de gitaar en de zang voor zijn rekening neemt en afkomstig uit "Tee Set", Michel van Dijk zingt, René Krijnen blijft de toetsen beroeren, Jan Dankmeyer op basgitaar, afkomstig uit "Flower" en de groep "Nonesuch" en Bart Terlaak, afkomstig uit de "Jay-Jays", op drums.

De single Indication/When You're Feeling Good Whamm PS 025 komt op 23 maart 1968 niet verder dan de Tipparade.

Hetzelfde lot is op 26 oktober 1968 Without Feeling, Without Mind/Pardon Me Thinking Whamm PS 027 beschoren. Beide singles zijn geproduceerd door Veronica disc-jockey Chiel Montagne (zonder franje)

Als de groep uitgedund is tot Jan Dankmeyer, Ferdy Karmelk en Bart Terlaak besluiten ze door te gaan onder de naam Island.

Deze band kende twee volledig verschillende bezettingen. Allereerst de overgebleven leden van Les Baroques aangevuld met de van Ekseption afkomstige Rob Kruisman op saxofoon. In 1969 verschijnt Running Around/North Side Westly Bound Imperial 5C 006-24077.

De oud leden van Les Baroques gaan verder onder de naam "Bismarck" terwijl Rob Kruisman naar "Modesty Blaise" vertrekt.

De Amsterdamse rockgroep "Bismarck bestaat uit Bart Terlaak op drums. Hij zou naar "Threshold Fear" vertrekken en vervangen worden door Cees Meerman die zelf naar "World" zou vetrekken. Verder Jan Dankmeyer op basgitaar en Ferry Karmelk die naar "Tee Set" zou vertrekken. Jaap de Wit op gitaar en hij was afkomstig uit "Johnny Kendall" en hij zou naar de groep "Lobster" vertrekken.

Deze formatie maakt de volgende singles in 1971 Drive On Driver/Travelin' Man MCA MCS 3924 en Shotgun Express/Brown-Eyed Handsome Man Polydor 202 1002 die allen floppen.

De groep "Jasper Mule" uit Nijmegen bestaande uit Rob Vunderink op gitaar, afkomstig uit "Counts" en zou naar "Cobra" vertrekken, Winston Gawke zingt en deed dat bij een nep-"Yardbirds" band in West Duitsland en zou ook naar "Cobra" vertrekken, Joop van Kesteren op basgitaar die afkomstig uit "Counts" en zou later naar "Grass" vertrekken en John Lejeune op drums. Hij was afkomstig uit Corporation en zou naar Livin' Blues vertrekken.

Deze band noemt zich in 1971 "Island" en neemt met weinig succes de single Move Over/Super Woman Imperial 5C 006-24256 op.

Een prima overzicht op cd is Such A Cat The Complete Story Of Les Baroques op Patio Music P.M. 95102. Later ook verschenen onder The Singles A's & B's van het Nationaal Popinstituut op Hunter Music.

LES BAROQUES - I KNOW
(G. O'Shannon)
Whamm PS 006

I know that you'll be mine girl
I really love you all the time baby
And I don't want you to tell me lies
'Cause to everybody I shall say

That this boy ain't such a cad
'Cause I need my girl so bad
So I want the world to see
That you are only for me

I take ye because I need ye
I get ye because I want ye
I kiss ye because I love ye
'Cause we need each other so

I understand your feelings well
'Cause we are people and we shall
Never be without doubts
Baby that's what makes me shout