Over Outsiders, Short 66, maskers etc

 

auteur: Pim Oets
geplaatst in: Hitweek/16 december 1966
de oorspronkelijke spelling en interpunctie is aangehouden

(We bellen Jan van Setten, manager van de Outsiders en de Short 66. "Nee ik ga vrijdag naar Parijs, er is zoveel gebeurd, ik wil eerst nadenken... Er moeten niet meer slachtoffers vallen, de eerste was Job Maarse die ontslagen is, een jongetje van 18 die zich verbeeldt producer te zijn... En na enig aandringen: "Nou kom morgen maar". De volgende dag, koffie bij Jan van Setten, hij in bruin & beige gekleed, vermoeid maar niet terneergeslagen eruitziend, we draaien de nieuwe plaat van Short 66: Steal your heart away)
Kijk weet je wat nou de ellende is, nou heb jij die proefpersing en ik heb de plaat geproduseerd en ik heb nog niks gekregen. Ik heb vaak herrie gehad met Iramac, steeds op organisatories terrein maar er is geen sprake van dat we zomaar naar Phonogram gaan.

FATSOENLIJK

Ik begrijp niet wat Willem de Ridder heeft bezield om van een schofterige streek te praten, ik heb nooit iets met hem gehad, we zijn altijd goeie vrienden geweest, ik weet nog... op de boot naar Engeland, toen hebben we over de moeilijkheden van Hitweek gepraat, en Hitweek deed altijd veel aan de Outsiders, 't was bijna ons huisorgaan. Wat heeft hem in godsnaam bewogen... Kijk ik kan je heel presies vertellen hoe het is gegaan. Na de Muziek Expres tijd wilde Phonogram ons al kontrakteren, maar Iramac (Relax) was gewoon eerder, en onlangs hebben we met Phonogram een vaag ori๋nterend gesprek gehad over wat er zou gebeuren nadat het Iramac-kontrakt op 1 april zal zijn verlopen... Dat kontrakt is zeer fatsoenlijk, er is een wederzijdse opzegtermijn van 3 maanden, op 21 december moet ik zeggen of ik doorga. Dat kontrakt is met mij persoonlijk, en ik heb op 1 november een kontrakt tussen mij en de jongens gemaakt, en nog een met Wally afzonderlijk, dat hij niet binnen 3 jaar zal trouwen, op straffe van een boete...

WALLY SOLO

Met Wally ga ik een solo-plaatje maken, dat zou best bij Phonogram kunnen gebeuren, of bij welke andere maatschappij ook... het zal een komposietsie van Wally zelf worden. Eerst zou het onder een psuidoniem gebeuren: Piet Gerritsen, maar Wally gaat beslist niet uit de Outsiders, hij heeft ze gewoon nodig... Op dat soloplaatje speelt Wally akoestiese gitaar, er komt een orkest en misschien speelt Ton saks, hij oefent erg veel.

 

MAARSE & DUYS

Ik heb altijd alles voor de Outsiders gedaan, ik ben met ze naar de tandarts geweest, rekening van fl 3500, en ik heb goeie kontakten met hun ouders, ik ben hele nachten voor ze op, ga met alle optredens mee... ze staan ook helemaal achter me, Wally belde Willem de Ridder witheet op over dat stukje... Kijk weet je wat 't is. Iramac is een beginnende maatschappij, allerlei mensen hebben nevenfunkties, en Phonogram heeft een gesmeerd lopend apparaat met 2 mensen voor radioplugging en 2 voor teevee... Duys is een hol vat, dat heb ik inderdaad zo gezegd, en dat-vind ik n๒g... Hij is ook helemaal geen baas van Iramac wat iedereen denkt, hij is maar adjunktdirekteur. Bij Voor de vuist weg heeft hij niets te vertellen, hij presenteert alleen maar, en de AVRO heeft beat voorlopig verboden en zeker die van zijn eigen merk... Ja... Job Maarse, die is veel te arrogant, hij heeft ongetwijfeld zijn verdiensten, maar hij moet bescheiden blijven. Wat heeft hij nou bereikt... Moet je zien wat er in de Telegraaf over mij staat, da's toch erg leuk van Peter Muller, waar waren de Outsiders nog maar een paar maanden geleden?

VERLEPT

Tja eh... Ballad of John B, dat is helemaal mis ja, maar eerlijk waar, ik lag toen overspannen op bed en de jongens namen het toen zelf op. Willem Duys zei, die plaat is afgekeurd, maar hij werd al gesneden. Appie is een goede bassist, maar hij heeft leiding nodig, hij speelt alsmaar, als we opnemen, hij speelt gewoon door als het nummer allang uit is. De nieuwe plaat word Monkey on your back, dat is een slanguitdrukking voor verdovende middelen, alleen de fluitpartij moet nog gedaan worden. Die plaat gaat ontzettend goed worden! Bij jullie in Hitweek las ik ook dat Les Baroques en de Maskers gezegd zouden hebben, we treden nooit met de Outsiders meer op. Daar sta ik stomverbaasd over, ik heb ze altijd geholpen... Nog zoiets. Akkerman van de Hunters, die zei van mij, hij naait zeker alsmaar die jongens van de Short, ze zien er zo verlept uit, nou vraag ik je... hij kent me geeneens!

OUTSIDERS BIJ BOLTINI

Er ligt een aanbieding voor de Outsiders om een jaar lang bij Boltini in het sirkus te werken, ze verdienen dan 5 ton... de jongens willen het graag, het hangt nou van mij af, maar hun belangen... ik wil met ze naar Amerika. In januari werden ze nog weggelachen bij Boltini toen ze ้'้n optreden deden in Soesterberg. Ik geloof wel dat het een ontzettende reclame zou zijn. Vermoedelijk,dat is vrijwel zeker, verleng ik het kontrakt met Iramac als we terug zijn uit Parijs, we doen daar teeveewerk, radio, optredens... Bij Phonogram of wie ook ga ik er altijd op achteruit, ze hebben ook andere groepen, veel kleinere royalty, en ik zou daar niet mogen produseren...

 

KADERTJE

Een van de aardigste gimmicks van de Outsiders Inc. is altijd geweest het doen van verwarring stichtende uitspraken en het vervolgens boos worden en nog meer te verklaren in een boze bui als er op verklaringen gereageerd werd. J. van Setten kwam nog eens aan HW vertellen dat het uit was tussen de groep en John. De jongens wisten van niets, 't was dan ook niet waar. Toen ging alles een tijdje goed (ook zakelijk). John was 'n vader voor de jongens. Wally zei: 'Alle managers bestelen je, maar v.S. laat precies zien wat hij jat'. Nog een leuk vaag gerucht: Van S. gaat zijn Buick wegdoen voor een Cadillac of hij kan z'n Buick niet meer afbetalen en wil hem kwijt. Platen werden bij Relax gemaakt en ook behoorlijk verkocht, ook al omdat de Relax-mensen, tot de direkteur aan toe, de platen zo nijver aan de man brachten. Van S. dacht dat Relax de artikelen die in HW over de Outsiders verschenen betaalde. Volgens Job Maarse (die NIET ontslagen is) konden de Outsiders Duys niet meer zetten sinds hij in zijn Vuist de Earrings vertoonde. Volgens Job kreeg Van S. steeds meer producers- ambities en zette hij de jongens tegen het studio-personeel op (ook de Short 66). Maar ja, Iramac deed veel en organiseerde een trip naar Parijs met TV-optreden en zo. En dan plotseling berichten over een label-switch naar Phonogram. Wally beschuldigde HW van 'n schofterige streek toen ze over een dergelijke streek van Van S. schreef. Dat er niets waar was van 'n verandering en dat ze bij Relax zouden blijven. Dezelfde dag zou 'n nieuw kontrakt met Relax getekend worden. Dat is nog steeds niet gebeurd. Wel hebben we uit zeer betrouwbare PHONOGRAM-kringen/bronnen gehoord dat de groep en Wally daar per 1 feb. '67 gekontrakteerd staan. Wat is er aan de hand? Wally trouwt. Kontraktbreuk met van S. en Relax. Solo-zang van hem met backing van Short 66 (die bij Decca komen). Producer is L. Swaab. De andere Outsiders begeleiden Martine Bijl (Relax) en om aan zijn Relax kontrakten te voldoen zingt van Setten met de oude Mads.

 

 

 

Meer informatie over de jaren zestig: http://www.nederbeat.nl/frames.htm

 

 

Beluister de ouwe hits: http://www.nederbeat.nl/toppop.html