Ro-d-ys

 

Zondag 17 september 1967 speelden de Ro-d-ys in ít Smurf

 

Ro-d-ys samen met manager Wim Zomer.


1965 - 1969

Onder de naam Popular Pipers Boys Band hebben de RO-D-YS hebben vanaf 1964 veel succes als covergroep in de omgeving van Oude Pekela in Groningen. Hun repertoire bestaat uit eigen nummers plus materiaal van The Kinks, The Beatles en The Rolling Stones. De bezetting is Harry Rijnbergen (zang, gitaar), Joop Hulzebos (gitaar, keyboards), Wigger Kenter (basgitaar, trompet, vibrafoon) en Bennie Groen (drums).


1966

Als de groep beroeps wordt, verandert Harry Rijnbergen de naam in het meer pakkende Rowdies. Als blijkt dat meerdere bands zo heten wordt de uiteindelijke spelling RO-D-YS. Manager Wim Zomer weet met enthousiasme en doortastendheid de RO-D-YS in korte tijd veel publiciteit te geven door ze in heel Nederland te laten optreden.

In september komt de groep onder contract bij Phonogram en Hans van Hemert (producer van o.a. Q65, Zen en Groep 1850). Hij is onder de indruk van de muzikale kwaliteiten en gaat met de band de studio in. Het is vooral Harry Rijnbergen die met zijn composities en nasale stemgeluid de unieke RO-D-YS-sound creŽert. De eerste single You Better Take Care Of Yourself/Wheels, Wheels, Wheels verschijnt in december en is een opmerkelijk debuut door hun on-Nederlandse sound: beatmuziek met trompetten, orgels en de zang van Harry die Engels zingt met een Groningse tongvalMet deze eerste single krijgt de band wel de verwachte aandacht, maar een hitnotering blijft uit.

 

1967

De opvolger Take Her Home/Only One Week heeft duidelijk meer hitpotentie. Op 6 mei komt de single de Veronica Top 40 binnen en blijft daar elf weken staan met plaats drie als hoogste notering. In juli verschijnt al gauw de single Just Fancy/Gods Of Evil, die eveneens de hitlijsten bestormt met een achtste plaats als hoogste notering.Klik op de afbeelding voor muziek!


In september komt hun eerste elpee Just Fancy uit.

Drummer Bennie Groen zit dan al geruime tijd in dienst en is vervangen door Dick Beekman (ex-Cuby & The Blizzards). Het botert echter niet zo tussen de band en Dick en wanneer bekend wordt dat Bennie uit het leger gezet is, mag hij al gauw zijn oude plek achter de drums weer innemen. Tijdens deze wisseling van drummers heeft ook Willem van Meegen (ex-Just Me) nog op drums meegespeeld. Hij is te beluisteren op de single Nothing To Change A Mind.

 

1968

Het is voor de groep teleurstellend dat de platen waar zo hard aan gewerkt is niet zo succesvol zijn. Omdat Harry in september korte tijd de groep verlaat, valt Richard Derksen uit de groep Surfin' Co uit Arnhem in als zanger tijdens live-optredens. Aan het eind van het jaar komt het tot een breuk met manager Wim Zomer. Tegenvallende verkoop van het album leidt tot een teruglopende populariteit van de band en minder optredens.

 

1969

In januari proberen de RO-D-YS nog terug te komen met de single Winter Woman/Looking for Something Better. Speciaal voor deze release wordt de groep uitgebreid met zangeres Annet Hesterman, een idee van de nieuwe manager Krijn Torringa. De bekendheid van dit nummer beperkt zich slechts tot een tip-notering. Daarna valt de groep uiteen en Hans van Hemert besluit Harry Rijnbergen en Bennie Groen bij de Amsterdamse band Zen te voegen, waar hij ook producer van is.


Standbeeld

Oude pekela is terecht trots op de Ro-d-ys