Tee-Set

De eerste groep die in ’t Smurf optrad: 2 oktober 1966

Delftse formatie die zich aan het eind van de jaren zestig ontwikkelt van rhythm & blues-band met ruw randje tot een gepolijste hitmachine. In 1970 scoort de groep een wereldhit met Ma Belle Amie. Tee-Set is tevens de eerste Nederlandse band die een eigen platenlabel opricht: Tee-Set Records.

klik hier voor informatie over Tee Set bij het Popinstutuut


1965 - 1979


Bezetting  
Ferry Lever gitaar
Franklin Madjid basgitaar
Hans van Eijck toetsinstrumenten
Max Sprangenberg drums
Peter Tetteroo zang

Overige muzikanten  
Ab Tamboer drums
Carry Janssen drums
Dill Benninck gitaar
Ferdi Karmelk gitaar
Gerard Romeyn basgitaar
Henry van der Bos toetsinstrumenten
Herman van Boeyen drums
Jan-Pieter Boekhoorn toetsinstrumenten
Joop Blom drums
Peter Seilberger orgel, piano
Polle Eduard basgitaar
Ray Fenwick gitaar
Robbie Plazier toetsinstrumenten

Historie

1965

Tee-Set wordt in Delft opgericht door zanger Peter Tetteroo, eerder actief in The Scats. Hij is dan nog werkzaam in een restaurant dat eigendom is van Theo 'Kup' Kuppens, die zich al snel opwerpt als manager van de jonge groep. De eerste bezetting bestaat uit Peter Tetteroo (zang) Gerard Romeyn (bas), Polle Eduard (gitaar), Carry Janssen (drums) en Robbie Plazier (toetsen).

1966

Met aanvankelijk slechts als sessiekracht Hans van Eijck (toetsen) werkt de groep aan het debuutalbum Emotion, een uitstekende plaat die een stevige, rhythm & blues-achtige kant van de band laat horen. Al kort na de opnamen - die drie dagen in de Haagse GTB-studio beslaan - treedt van Eijck definitief toe tot Tee-Set, wat Robbie Eduard zijn plaats kost. Eind 1966 verlaat Gerard Romeyn de band (duikt later op in The Motions) en wordt vervangen door Polle Eduard, de broer van Robby (!). In augustus scoort Tee-Set met Early In The Morning de eerste hit.

1967

Een woelig jaar voor Tee-Set. De band wordt versterkt met de ervaren Britse gitarist Ray Fenwick (onder andere Gene Vincent, Chrispian St. Peters). Terwijl de hits blijven komen breekt er ruzie uit binnen de band. Fenwick, Van Eijck en Eduard stappen op en formeren een nieuwe band met de veelzeggende naam After Tea. Peter Tetteroo, die inmiddels ook onder eigen naam actief is, stampt een nieuwe Tee-Set uit de grond met Franklin Madjid (bas), Joop Blom (drums), Jan-Pieter Boekhoorn (toetsen) en Ferdi Karmelk (gitaar). Tee-Set richt een eigen platenmaatschappij op om alle zaken in eigen hand te kunnen houden. Het is een voor Nederlandse begrippen unieke stap. De eerste single die via Tee-Set Records uit komt is Now's The Time. Op het label verschijnt ook solo-werk van Peter Tetteroo.

1968

Hans van Eijck voegt zich weer bij de band, die verder - naast Madjid en Blom - bestaat uit Dill Benninck (gitaar). Deze line-up blijft stabiel tot 1970. De kleine hit This Rose In My Hand laat horen hoe Tee-Set getransformeerd is van rhythm & blues-band tot een popgroep die zich toelegt op toegankelijke, soms zelfs wat zoete liedjes. Die zijn ook rijk vertegenwoordigd op de LP Join The Tea Set, die verschijnt op het eigen label Tee-Set Records en gehuld is in een spectuculaire 'uitschuif'-hoes.

1969

Tee-Set scoort met Ma Belle Amie een van haar grootste hits. In een vertaalde versie wordt het ook in Spanje een succes

1970

Ma Belle Amie klimt in het voorjaar naar de vijfde plaats van de Amerikaanse hitparade. Tee-Set doet een tournee van zes weken door de Verenigde Staten. Gitarist Dill Benninck wordt vervangen door Ferry Lever (onder andere ex-After Tea). Herman van Boeijen is enige maanden drummer, maar wordt nog voor het eind van het jaar vervangen door Max Spangenberg, afkomstig uit OPMC. In het najaar verschijnt In The Morning Of My Days, het meest consistente album van de groep. Op de plaat staat onder meer She Likes Weeds, de enige nummer-1 hit uit de historie van Tee-Set. Het nummer wordt alom geïnterpreteerd als drugssong en wordt om die reden ook in de Verenigde Staten geboycot. De titel is echter afkomstig uit een dialoog uit de film The Ipcress File. Michael Caine wijst daarin zijn superieur op de enorme hoeveelheid onkruid in diens tuin. Deze reageert met de mededeling dat zijn vrouw daar nu eenmaal van houdt: 'She likes weeds, they're easy to grow.'