The Buffoons

Vanaf eind jaren zestig tot eind jaren zeventig opererende Twentse groep rond de van Tongeren-brothers, met als voornaamste troef de prachtige meerstemmige zang. Informatie Popinstituut

BuffoonsPeriode: 1966 - 1978

Bezetting:

 Ely Van Tongeren  gitaar, zang
 Gerrit Visser  achtergrondzang, gitaar
 Henk Bruinewoud  percussie, zang
 John Gaasbeek  toetsinstrumenten
 Koos Wiekenkamp  achtergrondzang, drums

Overige muzikanten:

Benny De Groot toetsinstrumenten
Bob Luiten basgitaar
Boy Brostowsky drums
Don Biesbroek banjo,pedalsteel, piano
Eelco Wikenkamp drums
Gerard Van Tongeren zang
Hilco Ter Heide zang
Jack van Rossum toetsinstrumenten
Maarten Assink drums, zang
Skip van Rooy toetsinstrumenten
Toon Oude Bos toetsinstrumenten

Historie

1963

The White Rockets, opgericht door Gerard en Ely (eigenlijk: Eilert) van Tongeren, die daarvoor samen het duo de Tonga's vormden winnen een talentenjacht en krijgen een platencontract aangeboden door Bovema. De single Pindakaastwist met de Wilhelm Tell Twist als b-kant wordt een regionale hit.

1966

De naam White Rockets wordt gewijzigd in The Buffoons, en de zo karakteristieke close-harmony zang maakt zijn intree.

1967

The Buffoons scoren hun eerste hit met Tommorrow Is Another Day/My World Fell Down, een single met een dubbele A-kant.

1968

Het absolute topjaar voor de band: hun elpeedebuut Looking Ahead komt uit, ze scoren vier top-twintig hits op rij en touren regelmatig in Engeland.

1969

 Een mindere periode breekt aan voor The Buffoons. Hun singles worden geen hits meer, en Benny (eigenlijk: Bjinse) de Groot wordt vervangen door Jack van Rossum, afkomstig uit het Haagse Dick Scott & The Barons. John Lennon ziet tijdens zijn Bed-Inn For Peace The Buffoons in het tv programma Tros-Jam. Hij nodigt de groep uit om aan zijn bed te komen zingen.

1970

Drummer Maarten Assink verlaat de band om te gaan spelen in de groep Liberty. Zijn plaats wordt ingenomen door de eveneeens uit Dick Scott & The Barons afkomstige Boyd Brostowsky. Als ook bassist Luiten vertrekt besluit Ely van Tongeren zelf de bas ter hand te nemen en wordt Don Biesbroek (piano, banjo, steelgitaar) aangetrokken. Onder de naam Package brengen The Buffoons een single uit samen met Unit Gloria en Patricia Paay.