The Haigs

 

 

Een van de exponenten van de bloeiende Haagse beatscene in de jaren '60. The Haigs gaan vooral de geschiedenis in als de band waar de latere Golden Earring-zanger Barry Hay (kort) deel van uit-maakt.

 

Bezetting

Ed van de Sande

basgitaar

Frank van Leijen

mondharmonica, zang

Jaap Rog

gitaar, zang

Jan Timmerman

drums

Wim Betlem

gitaar

 

 

 

1963

The Haigs ontstaan uit de resten van de Haagse beat-groep The Entertainers. De groep bestaat uit Betlem, Van Leijen, Jaap Rog, Van De Sande en Timmerman.

 

 

1965

De eerste single Never Die en de B-kant Thatís The Way She Is zijn beiden geschreven doorJaap Rog. De populariteit van de beatgroep verdwijnt snel vanwege alcoholmisbruik van de bandleden met name bij zanger en gezicht van de groep Frank van Leijen (hij zal jaren later aan de gevolgen van de drank al op 39-jarige leeftijd overlijden). The Haigs worden in populariteit voorbijgestreefd door Nederlandse beatbands als The Golden Earrings, Q65 en The Motions.

 

 

1966

Van de originele bezetting blijft weinig meer over. Jaap Rog en Ed van de Sande studeren af aan de TU te Delft, Wim Betlem en Jan Timmerman pikken hun dagelijkse baantje weer op. Barry Hay (ex-Don't) speelt ook nog even in The Haigs net als Rob van der Zwan, Paul van Melzen en Bart Terlaak.

 

 

 

1967

Barry Hay vertrekt naar The Golden Earrings en wordt vervangen door Albert van de Oever. Bart Terlaak vertrekt naar Daddy's Act en wordt vervangen door Jaap Mossel (ex-In-Crowd). Hans Jansen (toetsen, ex-Jay-Jays) voegt zich bij de band. Via Polydor komen de singles From Now On en Another Saturday Night uit.

 

1968

Na een laatste single - Roly Poly Martha - valt The Haigs uit elkaar. Paul van Melzen vertrekt naar The Motions, Rob van der Zwan naar Big Wheel, Hans Jansen naar The Swinging Soul Machine en Jaap Mossel naar Mailer McKenzie Band.