The Valliants

 

 

2 keer in ‘t Smurf opgetreden

 

THE VALIANTS

"HBS-jongens waren we. Maar... aardige jongens." Hun avontuur speelde zich af tussen 1962 en 1967 en heette The Valiants. In Eindhoven en de regio waren ze volgens eigen zeggen ongekend populair, samen the Phantoms. Op het oude Gemeentelijk Lyceum (GLE) is het allemaal begonnen. De HBS-ers Jan Schuiring en Paul Reekers zijn aan het eind van de jaren vijftig al bezig de gitaar hun wil op te leggen. Drummer Jeroen Ophoff speelt in jazzbandjes. Maar jazz is het niet meer. Rock & roll is de toekomst. Zo omstreeks 1961 zijn The Valiants een feit. Met oude radios als versterkers. Cliff & Shadows zijn hun grote voorbeelden. Als de in hun ogen mateloos muzikale zanger-gitarist Piet Souer zich bij hen aansluit, staat niets een regionale carrière meer in de weg. In de Poort van Cleef spelen ze. Het publiek hangt met de benen buiten. Op zondagen in de Plaza. Wilde taferelen. Op toernee naar Liempde in de Volkswagenbus van de vader van hun manager. Vier-, vijfhonderd man komt erop af.
Het (kleine) geld begint binnen te stromen. Maar de ouders vinden het niet goed dat schooljongens zoveel te besteden hebben. Ze beleggen het geld in Fender-gitaren, Vox-versterkers en nieuwe jasjes voor de band.
Het repertoire past zich aan aan de tijd: Stones, Beatles, Kinks. Aan eigen nummers komen ze niet toe. Evenmin aan plaatopnames. Een vreselijk onbezorgde tijd, zeggen ze nu. Populair bij de meisjes en geld als water.
Omstreeks 1966 sluit Herman G. van Loenhout zich bij de Valiants aan. Als zanger-gitarist. Die begint wél eigen nummers te schrijven, vooral protestsongs. Als Armand wint hij het Cabaret der Onbekenden. De Valiants begeleiden hem op zijn eerste plaatopname 'En nou ik'. Kort daarna gaat Armand solo. De groep ploetert nog een tijdje door met wisselende bezettingen. Maar het einde nadert snel.

In 1986 vinden we de Valiants terug in een studio in Amersfoort, waar ze repeteren voor een optreden op het Eindhovense Dertig Plus Feest. Daar pakt arrangeur/producer Piet Souer de zaken groots aan. Met de groep heeft hij een professionele basisband gemaakt, waarmee een blazerssectie kan gaan oefenen. Twee achtergrond- zangeressen zullen het groepsgeluid nog voller maken. Een herhaling van 1982 willen de jongens voorkomen. Toen hadden ze hun eerste reünie-concert in het kader van 750 jaar Eindhoven. Muzikaal gezien vatten ze toen de zaak een beetje te licht op. Ze waren nauwelijks op elkaar ingespeeld. Nu zijn ze al maanden aan het oefenen. Met ontzettend veel plezier, zeggen ze zelf. Jammer van alle energie die erin is gestoken dat het voorlopig maar eenmalig is. Alhoewel, er zijn plannen om met de nu gemaakte demoband de boer op te gaan en wellicht dat The Valiants Nederland alsnog veroveren.

(noot van auteur in 1997: het is er niet van gekomen.)


GROEPSLEDEN

Dutch Rock Kings

1960

·  Jan Schuiring (gt)

·  Jos Verheyde (gt)

·  Paul Reekers (bs)

·  Rini Vogels (dr)

Valiants

1963

·  Jan Schuiring (gt)

·  Jos Verheyde (vc/gt)

·  Paul Reekers (bs)

·  Paul Borghouts (dr)

1963

·  Jan Schuiring (gt)

·  Jos Verheyde (vc/gt)

·  Paul Reekers (bs)

·  Paul Borghouts (dr)

·  Ted van de Ven (sx)


1966-1967

·  Jan Schuiring (gt)

·  Piet Souer (vc/gt)

·  Paul Reekers (bs)

·  Jeroen Ophoff (dr)

·  Armand van Loenhout (vc/gt)


000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

THE VALIANTS
(Den Haag)


Omstreeks 1960/1961 werd door Carry Beer met wat schoolvrienden het bandje THE LUCKY STARS opgericht. Gitarist Hans Consten kwam uit The Black Drifters. Na wat wisselingen kwam Bert Grijseels in 1961 als zanger bij de band. Zijn artiesten naam werd Teddy Grey. Medio 1961 gingen Roel Ros, Hans Consten en Teddy Grey samen met bassist Wouter Surie en drummer Ben van Bergen verder als THE VALIANTS. Eric Jahreis was begin 1962 de vervanger van Ben van Bergen op drums. Deze bezetting speelde tot eind 1963. THE VALIANTS hadden met zanger Teddy Grey een uitstekende zanger in huis en het is jammer dat de band nooit een plaatopname heeft mogen maken in die periode. Wel is er een bandopname uit de Rotterdamse Odeon bewaard gebleven, waarop duidelijk te horen is dat deze Haagse Indo 'amateur' band niet onderdeed voor de profs die avond aan avond in Duitsland speelden. Tijdens de vakantieperiode in augustus 1963 speelden ze in het Duitse Hanau in een club. Als Hans Consten in december 1963 naar The Jaguars vertrekt en Wouter Surie naar The Surie Brothers besluiten de overige bandleden door te gaan als THE RAYLETTES.

The Valiants 1961. vlnr: Teddy Grey, Oelie Ros, Wouter Surie, Ben van Bergen, Hans Consten

The Valiants

Hans Consten - 2e sologitarist van The Valiants

The Valiants 1961. vlnr: Teddy Grey, Oelie Ros, Wouter Surie, Ben van Bergen, Hans Consten

The Valiants vlnr: Eric Jahreis, Wouter Surie, Oelie Ros, Hans Consten, Teddy Grey

Hans Consten - 2e sologitarist van The Valiants

Tijdens de grote Rock & roll Revival show in de Houtrusthallen op 30 mei 1981 zijn ook THE VALIANTS van de partij met Oelie Ros, Hans Consten, Teddy Grey en Eric Jahreis, alle 4 originele groepsleden, aangevuld met bassist Victor de Graaff Guilloud in de bezetting.  Omstreeks 1993 gaan THE VALIANTS weer actief optreden tijdens Indo-Rock avonden georganiseerd door o.a. de Stichting Indo-Rock. In 1993 nemen ze ook een CD op in Studio Wisselaar in Oosterhout met producer Henk van Broekhoven. Een jaar later volgt nog een 2e CD op het Discount label. Teddy Grey verlaat in 1999 de 'Valiants' en komt Peter Layton volgt hem op als zanger in de groep. In 2000 nemen THE VALIANTS een nieuwe CD op voor Rarity Records. De bezetting is dan als volgt: Oelie Ros (gitaar), Bas Riet (gitaar), Victor de Graaff Guilloud (bas), Eric Jahreis (drums) en Peter Layton (zang)