‘t Smurf Curiositeiten

De optredens van ’t Smurf  werden gehouden in de grote zaal van buurthuis de Engh. Als de bezoekers aankwamen was de zaal meestal al verduisterd en spaarzaam verlicht met gekleurde spots en blacklight TL’s.  Hoe zag die zaal er nu 'overdag' uit.

Hierboven een unieke foto van de zaal en het podium. Het was een hoog podium waardoor alle bezoekers een goed zicht hadden op de artiesten.

Een volle zaal

En zo zag een volle zaal eruit!

Op de foto herkennen wij o.a. Ad Dekker met zijn buurmeisje Riekie Hooglucht, Ton van het Hout en Jan Rinkema? Ook zien wij Ad's broer John Dekker en Ans de Graaf. (Het meisje dat voor het podium omhoog kijkt )

De jaren zestig kenmerkte zich als het begin van de jongerencultuur en zeker de muziekcultuur. Overal werden er bandjes opgericht maar ook ontpopten niet muzikale mensen zich als managers. Er viel geld te verdienen aan de beatmuziek. Visitekaartjes waren als snel gemaakt.

 

 


Niet alleen in Bussum maar ook in Naarden was er een beatclub. Wie herinnert zich niet het gezellige Nardinc in de catacomben van de wallen?! Ook daar was een bestuur en de leden zijn op 'werkbezoek' geweest bij ’t Smurf. Hieronder een pagina uit het krantje van Nardinc waarin de bevindingen zijn opgetekend.


De Outsiders hebben verschillende keren in ’t Smurf opgetreden. Deze Amsterdamse band met hun voorman/zanger Wally Tax was zeer populair. In 't Smurf heeft een fan de originele handtekeningen op een singeltje bemachtigd.


Opnieuw hebben we een foto 'ontdekt' van één van de leden van Pink Floyd gemaakt in de kleedkamer van ’t Smurf. Hieronder de foto: Richard Wright, uitrustend van zijn optreden.

Richard Wright

Pink Floyd had verschillende bezettingen:

Pink Ffloyd

Pink Floyd in 1968.
Van links naar rechts:
Nick Mason, Syd Barret, David Gilmour, Roger Waters, Richard Wright

Trots was 't Smurf bestuur dat zij er in waren geslaagd om, de later, wereldberoemde Pink Floyd te contracteren. De band maakte een tournee door Holland in een oud busje en deed ook Duitsland aan. Een contactpersoon van Pink Floyd in Vlissingen, van den Hemel, tekende het contract. dit was de eerste keer dat de groep in 't Smurf kwam. Later dat jaar, in juni, kwam de groep nogmaals maar voor een bijna lege zaal.

> contract

Nog meer curiositeiten

Het buurthuis De Engh gaf ook periodiek een blaadje uit waarin aankondigingen vermeld stonden van de lopende en komende activiteiten. Ook 't Smurf en Vat'69 de club onderin de kelder, werden daarin opgenomen


Ook in Hilversum waren er zalen waar beatgroepen optraden. Eén was het bekende Sjocking. Op de foto de omslag van een van de krantjes.


In Sjocking speelde groep 1850 die ook in 't Smurf hebben opgetreden. De volgende teksten en foto's zijn overgenomen uit het krantje van Sjocking


Het rommelde vaak in het popgebeuren van de jaren zestig. Een beroepscode moest nog worden uitgevonden. Bands gingen uit elkaar, begonnen opnieuw in een andere bezetting, problemen met managers, afgunst, jalouzie, hebzucht, ruzies, sensatie en machtsspelletjes waren schering in inslag in Nederbeatland.
Ook rond de Smurfbandjes was het soms onrustig. Hieronder een verhaal uit de Smurfkrant van 1976 waar James Mean centraal staat.


Uit de zelfde krant de menig van de redacteuren over de groepen die in ’t Smurf hebben opgetreden. Elk seizoen werd er een enquête gehouden onder de bezoekers wie zij de beste popgoep vonden. Hier wordt melding gemaakt van Big John Russel.