Nog braaf en gehoorzaam in de jaren 50 maar brutaal in de jaren daarna. Dit allemaal onder meer onder invloed van muziek. De opkomst van de Rock & Roll in Amerika via Engeland naar Nederland had grote invloed op het gedrag van de jeugd. Kleding, haardracht en muzieksmaak ontwikkelde zich snel. Zo ontstonden er jeugdgroepen.
De provo’s en de nozems hadden lang haar, wat ook wel te zien was bij de artistiekelingen en kikkers. De kleding van de provo’s moest goedkoop zijn en zichtbaar versleten. Zelfgemaakte spullen en spijkergoed voldeden aan de eisen
De meisje hadden vaak lang sluik haar met een pony of met een scheiding opzij. De meisjes gebruikten geen of heel weinig make-up. De kleding bij de meisjes vaak mini, anderen kozen weer voor de versleten, nonchalante dumpkleding.
Bussumse jeugd
Protestgroepen in het land zoals de Ban de Bom inspireerde de jeugd om gematigd in het verzet te komen door zich te willen onderscheiden van de volwassen in uiterlijk en dagelijks gedrag. Ze wilden eigenlijk opvallen voor de anderen, ze wilden 'gezien’ worden. Ze wilden niet altijd braaf thuis zitten bij hun ouders, maar lol maken met vrienden. En voor de gezelligheid ergens heen. Het gaf hun ook een kick om dingen uit te proberen, zoals drugs en drank.
De platen kocht je bij Radio Velt of bij King Peter
Café Prinses Margriet
De bovenzaal van Margriet werd vaak gebruikt voor feesten en partijen. Ook vierde de Bussumse jeugd daar de verjaardags- en trouwfeesten.
Café 't Brinkie aan de Brinklaan
Jeugdkapel Meerweg
Cita Nuova Ceintuurbaan
Concordia Graaf Wichmanlaan
Bandjes uit Bussum
Bussum bleek een muzikaal dorp te zijn. Een groot aantal bandjes repeteerden in en rond Bussum op zolders, kelders, scholen, huiskamers, garages en traden op in Bussum en directe omgeving.
Names & Faces Les Clochards
Blues Set in de Godelindeschool
The Sounds in de Jeugdkapel
De Engh
De grote zaal van De Engh...'t Smurf elke zondagmiddag